ניתוחי אף, למרות פשטותם לכאורה, נחשבים לטיפולים לא קלים מבחינה כירורגית. על מנת לבצע ניתוח מסוג זה בצורה טובה על הרופא להיות בעל ניסיון רב ומקצועיות מרובה. חלק חשוב מהמקצועיות של הרופא באה לידי ביטוי גם בתחום ההרדמה.
שלא בדומה לחלק מהניתוחים האחרים, כאן לרופא יש השפעה מהותית על השאלה תחת איזה סוג של הרדמה יבוצע הניתוח. דבר זה קורה משום שטיפול אסתטי נפוץ זה יכול להתבצע תחת הרדמה כללית, תחת הרדמה מקומית או תחת שילוב של השתיים.
מדוע נדרשת הרדמה?
הרדמה נדרשת על מנת למנוע מהמטופל המנותח לחוש כאב ואי נוחות הכרוכים, מטבע הדברים, בכל פעולה שהיא כירורגית בעיקרה. תשובה זו נכונה, כמובן, אולם להרדמה יש כמה מטרות נוספות: בנוסף למניעת כאב, מטרה חשובה של ההרדמה הינה מניעה של זיכרונות לא נעימים שיצרבו בזיכרון של המטופל.
מטרה נוספת היא יצירת סביבת עבודה נוחה עבור הרופא המנתח. בעיני חלק מהמנתחים הפלסטיים, האופציה של הרדמה מלאה היא המועדפת שכן היא מונעת מהם הסחות דעת שנובעות מהתנהגות לא צפויה של המטופל בשעת הניתוח.
הרדמה מסייעת להפחתת חרדה בימים ובשעות שלפני הניתוח וכמובן גם בשעה שהוא מתבצע הלכה למעשה. יש לציין שבין שאר הפרמטרים – רמת החרדה תסייע לרופא להחליט מתי תידרש הרדמה כללית ומתי תידרש הרדמה מקומית בלבד.
הסיבה האחרונה שנזכיר היא הרפיית שרירים. בשעה שהמטופל שרוי תחת חומרים מאלחשים או מרדימים חווה גופו רפיון שרירים. רפיון זה אומנם מהותי במיוחד בביצוע ניתוחים עמוקים, הכוללים מעבר דרך רקמות שריר, אולם יש לו משמעות גם בניתוח באף.
באיזו הרדמה בוחרים?
בניתוח פלסטי באף ניתן לבחור או בהרדמה כללית או בהרדמה מקומית, שמשמעותה העיקרית היא שהמטופל נשאר במצב של מודעות. הבחירה בסוג ההרדמה, דהיינו מקומית או כללית, היא פונקציה של כמה גורמים המשולבים אלה באלה.
- הגורם הראשון הינו מצבו הנפשי של המטופל. כאשר מדובר על מטופלים חרדים מאוד, לחוצים וחסרי מנוחה, האפשרות להסתפק בהרדמה מקומית לרוב איננה קיימת.
- הגורם השני הינו מצבו הכללי של המטופל, מבחינה בריאותית. שימוש בתרופות מסוימות, רגישויות ומאפייני בריאות נוספים ישפיעו על ההחלטה באיזו הרדמה יעשה שימוש.
- גורם שלישי שישפיע על הבחירה בין שני סוגי ההרדמה יהיה מורכבות הפעולה הכירורגית. ככל שמדובר על פעולה מורכבת יותר, כך גדל הסיכוי שתועדף הרדמה כללית.
- גורם רביעי שיילקח בחשבון הינו העדפת הרופא המטפל. ישנם רופאים שנוטים להעדיף לקיים את הניתוח תחת הרדמה מקומית מתוך אמונה שכך הגישה למקום המנותח קלה יותר. לעומתם, אחרים מעדיפים את ההרדמה הכללית שמאפשרת את ביצוע הניתוח ללא הפרעות או התנהגויות בלתי צפויות מצד המנותח.
חשוב לציין שהרופאים המקצועיים יהיו קשובים גם להעדפת המטופל והם יכולים לשתף אותו בהחלטה.
מתעוררים ליום חדש
לפני סיום נציין שכאשר מדובר על ניתוח שמבוצע בהרדמה כללית נדרשת מלבד נוכחותו של המנתח גם נוכחותו של רופא מרדים. נוכחות זו נדרשת בשל העובדה שהרדמה כללית נחשבת למצב הטומן בחובו סכנה מסוימת למטופל. לכן, במקרים כאלה מחובר המנותח למכשירים המנטרים את מצבו בכל עת.
לאחר סיום הניתוח ולאחר ההתאוששות מההרדמה, צפויים למנותח מספר ימים של התאוששות המלווים בשימוש בתרופות להפחתת כאב. אולם הבשורות הטובות הן שהרוב המוחלט של המטופלים מדווחים שאחרי ככלות הכל, אי הנוחות הייתה זניחה ביחס לתוצאות שהתקבלו.
ראו גם:
ניתוח אף דרך קופות החולים