ניתוחי אף

האם ילדכם צריך לעבור ניתוח הסרת אדנואיד?

ניתוח להסרת אדנואיד - שקד שלישיניתוח אדנואיד או ניתוח שקד שלישי הוא אחד מהניתוחים השכיחים ביותר המבוצעים בקרב ילדים. האדנואיד הוא רקמה לימפטית הממוקמת בלוע.

לאחר הלידה, האדנואיד אינו גדול במיוחד, אך ככל שהתינוק נחשף ליותר פתוגנים בדרכי הנשימה העליונות, כך הוא גדל בהדרגה, ונחשב לחלק ממערכת החיסון.

במקרים בהם האדנואיד גדל יתר על המידה, עלולה להיווצר חסימה של דרכי הנשימה באף.

כתוצאה מכך, עלולה להתפתח נזלת כרונית עשירה במוגלה, קשיי נשימה, בעיות גדילה והתפתחות ועוד. במידה והשקד המוגדל גורם לבעיות חמורות, ניתן לבצע ניתוח להסרתו. סך הכול מדובר על ניתוח שכיח מאוד שמבוצע כבר אלפי שנים כשהעדויות הראשונות לביצוע הניתוח נמצאו כבר ביוון העתיקה.

באילו מקרים יש לשקול את ביצוע הניתוח?

על מנת להחליט האם ישנו צורך לבצע את הניתוח יש לבקר במרפאה של רופא אף אוזן גרון המתמחה ברפואת ילדים. הרופא צריך לערוך לילד בדיקה מקיפה שכוללת בדיקה של האדנואיד ושל מגוון התסמינים להם גורם האדנואיד. ההחלטה מתקבלת בשיתוף עם הורי הילד כאשר נראה שהניתוח טומן בחובו יותר יתרונות מחסרונות ויותר תועלת מסיכונים.

בין היתר אדנואיד מוגדל עלול לגרום לתסמינים החמורים הבאים:

כיצד מתבצע הניתוח?

הניתוח מתבצע תחת הרדמה מלאה. את ההסרה של האדנואיד ניתן לבצע במספר טכניקות לבחירת המנתח בהתאם להבנתו ולרמת המיומנות שלו בשיטות השונות. כך למשל ניתן להסיר את השקד על ידי שימוש בסכין מנתחים, באמצעות קובלציה, באמצעות סכין חשמלית ועוד.

באופן כללי, אין הבדל משמעותי בין השיטות השונות. כמו כן, במקרים מסוימים ניתן יהיה להסתפק בהסרה חלקית של האדנואיד, אך במקרים מסוימים יוסר האדנואיד יחד עם שקדים נוספים בהתאם לצורך.

מה הן תופעות הלוואי של הניתוח?

ניתוח להסרת אדנואיד נחשב כיום לניתוח פשוט מאוד וכמעט נטול סיכונים הודות להתקדמויות טכנולוגיות רבות בתחום הכירורגי. כך למשל כיום שיטות ההרדמה בטוחות יותר, הציוד הרפואי משוכלל יותר ורמת המיומנות של הרופאים המבצעים את הניתוח גבוהה יותר. עם זאת, כמו בכל התערבות כירורגית, גם כאן ישנו סיכוי מסוים לנזק שאינו צפוי.

הסיבוך החמור ביותר שיכול להתרחש לאחר ניתוח להסרת אדנואיד הוא דימום מסיבי. ברוב המוחלט של המקרים הדימום נפסק מאליו ואינו מצריך כל התערבות רפואית, אך במקרים החמורים ביותר ישנו צורך לנתח את הילד שנית על מנת להפסיק את הדימום. סיבוכים נדירים יותר כוללים היצרות בלוע האפי, אי ספיקת חך וזיהום.

כמה זמן נמשכת תקופת ההחלמה מהניתוח?

תקופת ההחלמה נמשכת כשבוע בממוצע. במהלך תקופת ההחלמה ייתכנו כאבים באזור הניתוח שלרוב מוקלים באמצעות משככי כאבים. במקרה של כאבים חמורים במיוחד יש לפנות לרופא המנתח לאבחון ולקבלת טיפול, אך ברוב המקרים הכאבים אינם חמורים וחולפים תוך מספר ימים בלבד. בדרך כלל חודש מיום הניתוח הילד והוריו יוזמנו לרופא המנתח לביקורת ולהערכת מצבו של הילד.

ראו עוד על ניתוחי אף רפואיים:

לקיחת ביופסיה בניתוח אף

 

Exit mobile version